Verzekerd van werk: ICT-functies waar toekomst in zit
17 August

Verzekerd van werk: ICT-functies waar toekomst in zit

Verzekerd van werk: ICT-functies waar toekomst in zit

Informatie-communicatietechnologie (ICT) is een sector waar veel toekomst in zit. Wanneer je je hierop richt, ben je gewoon verzekerd van een goede baan. Als ICT-er ben je gespecialiseerd in informatiesystemen, telecommunicatie en/of computers. Je hebt jezelf ontwikkeld op het gebied van het beheren en ontwikkelen van systemen, netwerken, databases en websites. Regelmatig verschijnen er vacatures voor uiteenlopende functies in de ICT-sector. Hiervan zijn de volgende functies op dit moment (2016) het meest populair (bron: Monsterboard). De functies illustreren de veelzijdigheid wat het werkaanbod betreft in deze sector.

 

Software developer

Het woord zegt het al: een software developer ontwikkelt software. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe computerprogrammatuur (software). Deze hoef je niet altijd in huis te hebben, maar om toch verzekerd te zijn van een goede programmeur, raden we je aan om hier eens te kijken.

 

Front-end developer

En front-end developer is verantwoordelijk voor de technische kant van het front-end (de voorkant) van een programma, website of applicatie. Hij zorgt ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen het ontwerp en de programmatuur, zodat het functioneert. De meeste front-end developers hebben zich gespecialiseerd in een specifieke programmeertaal (bijvoorbeeld Java of C++).

 

Systeembeheerder

Een systeembeheerder zorgt voor het goed functioneren van een of meerdere computersystemen binnen een bedrijf. In grote bedrijven bestaat deze functie meestal uit een team. Om het systeem goed te laten draaien, moet de systeembeheerder zorgen voor de nodige updates en backups in het systeem. Ook zorgt hij voor beveiliging van het netwerk. Storingen moet hij zo snel mogelijk zien te verhelpen. Hij is vraagbaak en biedt ondersteuning bij medewerkers die met het systeem werken.

NBRVNC5FWO

 

Embedded software engineer

De embedded software enigeer ontwerpt, test en implementeert software en hardware in een computersysteem waarin deze software en hardware is weggewerkt (embedded). Dat zijn bijvoorbeeld computergestuurde apparaten, zoals een wasmachine.

 

Functioneel beheerder

De functioneel beheerder zorgt voor technische ondersteuning voor de werknemers in een bedrijf. Hij ziet er op toe dat aanwezige applicaties functioneren en dat ze op de correcte manier gebruikt worden. Hij biedt werknemers ondersteuning bij problemen en installeert programma’s en voert wijzigingen in het informatiesysteem door. Je kunt hem zien als een contactpersoon tussen de gebruiker van een applicatie en de IT-afdeling die hiervoor verantwoordelijk is.

 

Applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van computerprogramma’s. Je zorgt voor de beschikbaarheid van applicaties en houdt daarbij nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden in de gaten. Je test en implementeert nieuwe versies en je bent vraagbaak voor de gebruikers. Je leert nieuwe gebruikers met applicaties te werken. Je verhelpt storingen en je informeert en adviseert het management over het uitbreiden of vernieuwen van applicaties.

 

Informatie analist

De informatie analist stelt vast aan welke kwaliteiten software moet voldoen. Hij beoordeelt de software en heeft een ondersteunende functie voor de gebruikers ervan. Een informatie analist analyseert continu het bedrijfsproces en de informatiestromen.

 

Business analist

De business analist is verantwoordelijk voor het voorzien, herkennen en vertalen van de behoeftes van een bedrijf (business requirements) en houdt daarbij rekening met alle aspecten van het bedrijfsproces. Hij heeft een voorlichtende functie naar de business waarmee hij deze op de hoogte houdt van bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen in de markt en hoe deze weer te gebruiken voor verbeteringen en oplossingen.